Fiziksel Beden (Annamaya Kosha)
Fiziksel Beden (Annamaya Kosha), Sanskrit’te kılıf fiziksel beden olarak bilinir ve Anna Maya Kosha veya gıda bedeni olarak adlandırılır. Bizse onu beden yani vücut diye adlandırırız. Kemikler, kaslar, organlar, kan ve onları çevreleyip saran cilt, saçlar ve tırnaklar bedenimizi oluşturmaktadır. Dün yemiş olduğunuz soya fasulyesi yarının saçları veya dişleri olacaktır. Fiziksel bedenimiz (Annamaya Kosha) yediğimiz içtiğimiz gıdalar, tekrarlanan hareketler, ısı değişiklikleri ve duruşlarımızdan etkilenir ve gerilir. Oturmadığımız ve uzanmadığımız zamanlarda veya bedenimiz bizim canımızı yakmadığında pek onun farkına varmayız. Bu kez bize nasıl hissettiği konusunda bir takım mesajlar fısıldıyor veya bağırarak anlatıyor. Çoğu zaman biz bu mesajları görmezden geliriz ve gece uykusunu alıp da kalktığımız zaman eski iyi veya kötü alışkanlıklarımız devam ederiz. Stres oluşmaya başladığında üretilen bedensel duygular bunu normal yaşamın bir parçasıymış gibi algılar. Yaşlanmak ise ağrılar ve sertlikle eşanlamlı hale gelir.
Rahatlamayı ve gevşemeyi öğrenip ve bedenimizdeki gerginlikten kurtulduğumuz zaman zaman esneme ve yumuşama bedenimize geri döner ve beraberinde gençlik hissini de getirir.
Günümüzün büyük bir kısmını fiziksel bedenimizin (Annamaya Kosha) durumunu önemsemeden geçiririz. Gevşeme konusunda ustalaştığımızda, bazen basit bir düşünce, gözlem veya bedenimizi fark etmemiz bizi gevşemeye götürecektir.
Kronik kas kasılmalarından kurtulup rahatlamak için o kaslarımızı olduğundan daha çok kasarız, esnetiriz. Hareketi abartarak bu kasları germek onların rahatlamasını sağlar. Yangın ile mücadele etmek için ateş kullanmak gibi bir şey. Gerginlikten kurtulmak için yine gerilmeyi kullanırız. Bedeni rahatlaması için bilinçli sıkmak. Gerilmenin bütün kısımlar tarafından eşit hissedilmesini ve dengeli olmasını sağlayın. Yapacağınız hareket ihtiyacı olan bölgeyle sınırlı tutun ve bedenin diğer bölgelerini gevşek bırakın. İlk önce gerilmenin nerede toplandığını keşfedin ve sonra orayı sıkıştırarak rahatlamanın gelmesini sağlayın. Bu çok önemli bir gözlemdir. Çünkü günlük yaşamınızda daha az gözlemciyizdir ve vücudumuzu alışık olduğu şekilde germeye devam ederiz.
Gevşemenin bu ilk basamağında enerji dış uzuvlarımızdan yukarıya doğru hareket eder. Bacaklarımızdan enerjiyi çekerken geçici olarak yerin çekiminden kurtulur ve içimizde daha derinlere gideriz.
Fiziksel Beden Nedir?
Günümüzün büyük bir kısmını yürüyerek veya ayakta mı geçiriyorsunuz?
Bacaklarımızı ayak uçlarımızdan kalçalarımıza kadar gerginleştirdiğinizde nerede acı veya sertliğin oluştuğunu gözlemleyebiliriz. Bacağın iç mi yoksa arka kısmımı daha serttir? Bazen sadece bir bacağınızda olabilir. Gevşeme hareketlerini düzenli olarak yaptığınızda bedenimizi nasıl kullanacağımız bilinci artar. Bacaklardaki enerjiyi dengelediğimizde bacaklarımızı da dengeleyebiliriz ve bu fiziksel denge yaptığımız her şeyde bir stabilite sağlar.
Bacaklarımız direkt olarak beli etkiler. Bacaklarımızın birinde veya ikisinde gerilme varsa belimiz bunu hisseder. Bunun terside olur. Bacaklarınızı gerip gevşetirken belinizin de aynı şekilde gevşediğine dikkat edin.
El ve kollarımızı gevşetme hareketleri yaptığımızda günlük yaşantımızda yaptığımız, çanta taşımak veya tenis oynamak gibi hareketlerin neden olduğu gerginliğin farkına varırız.
Karnımız, yumuşak ve kolay yaralanabilir organlarımızı hem örter hem de korur. Karnın pelvis kemiğinden göğüs kemiğinin altına kadar uzandığına dikkat edin. Günümüz modasında sıkı karından bahsedilmektedir ancak burada karın kaslarının gelişmiş olmasından bahsedilir yoksa karnın içeride kalma kapasitesi değil. Kolay bir nefes alış için karnımızın rahat ve gevşek olması gerekir.
Bedenimizin belli bölümlerini sıkıp gevşeterek fiziksel bedenimizdeki enerjiyi açığa çıkarabiliriz. Böylelikle kendimizi fiziksel bedenimizin kısıtlamalarından kurtarabiliriz. Fiziksel beden (Annamaya Kosha) rahatlayıp gevşediğinde ağırlık hissi duyumsanır.
Yoga’nın İyileştirici Yolu
Comments